Алое вера Бургас

жен шен и златна чиа - Енергия и жизненост

        Преди векове великите индиански цивилизации имали своя пощенска служба, подобна на “Пони експрес”. Но вместо ездачи, които да препускат 30 км. В галоп и после да сменят изморените коне с други, индианците тичали и предавали пакетите си на следващия куриер. Всеки от тях носел малка кесийка със семена, които хапвали, докато тичат, за да имат достатъчно енергия и издържливост. Те често наричали тази билка “храна за тичане”, поради способността и да дава сили. Тя не съдържа кофеин или друг искуствен стимулант, а е 100% натурална и е доказано, че представлява един от най-богатите растителни източници на протеини.

Златна чиа

         Вълшебните индиански семена са Chia Slvia Columbariae, известни още като “златна чиа”. Растението принадлежи към семейството на ментата и се среща в Америка от пустинята Мохаве до Аржентина. От векове златната чиа има икономическо значение за индианците, обитаващи югозападния бряг и Калифорния. Ацтеките я култивирали и отглеждали като храна. Те смесвали печените семена с вода и ги консумирали като каша. Стривали ги също така на брашно, наричано “пиноле”, което използвали за печене. Индианците киснели семената във вода за приготвяне на компреси и напитки. Те вярвали, че една супена лъжица семена от чия, смесена с вода, е достатъчна за поддържане на човек натоварен физически в продължение на 24 часа. Испанските мисионери правели запарки с чиа против треска и като компреси при пушечни рани. Днес планинари и алпинисти ядат семена от чиа, за да си набавят енергия. Според проучване, проведено от Аризонския университет през 2001г., златната чиа е растението с най-високо съдържание (83,2%) на полиненаситени мастни киселини линоленова и а-линоленова. Билката е отличен източник на мастни киселини от групата омега-3, на антиоксиданти и диетични фибри. Същото изследване устновява, че протеиновото съдържние на златната чия е по-високо от това на другите зърнени култури. Установено е, че белтъчините в чия са 9-23%, докато пшеницата и царевицата съдържат 14%, оризът- 8,5%, овесът-5,3%, а ечемикът-9,2%. За разлика от другите зърнени култури, протеините в златнта чия са пълноценни, което означава, че незаменимите аминокиселини са добре балансирани. Семената и са  добър източник също и на витамини от групата В комплекс, на калций, фосфор, калий, цинк и мед. 

Женшен

         Наричат женшена “чудо на света” и “елексир на живота”. На китайски името му означава “като човек”, защото корените напомнят човешка фигура. Индианското название на женшена е гератоквен и има същото значение. В Китай той е високо ценен и е задължителна съставка на най-добрите билкови смеси. Коренът се използва за повишаване на жизнеността и премахване на физическа и психическа умора. Също като Алое Вера той има адаптогенни свойства или с други думи, отговаря на индивидуалните нужди на всеки организъм, като му помага да се справи със стреса и повишава резистентността му към различни болестотворни фактори. Женшенът е универсален тоник, който възстановява енергийния баланс в организма, придава физическа и умствена устойчивост, оздравява нервната система, подобрява кръвоснабдяването на мозъка и му осигурява кислород, има имуномодулиращо действие, стимулира сексуалната активност и повишава потентността. Корените съдържат цял комплекс биологично активни съставки, сред които 29 гинсенозиди, известни с научното име триптерпеноидни сапонини,наричани още панксозиди. Именно на тях се дължат адаптогенните свойства на женшена. Те имат и антиоксидантно действие, което според изследванията забавя процесите на стареене. Сапонините имат аналгетични и противовъзпалителни качства, намаляват нивата на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. Женшенът съдържа и няколко стероидни съединения, които удивително напомнят анаболните стероиди, естествено срещащи се в човешкия организъм. Лековитият корен съдържа още етерично масло, алкалоиди, мастни киселини, пектинови вещества, витамини С,В1,В2 и минерални вещества.

Gin-Chia

         Форевър Ливинг Продъктс съчета най-доброто от запада, за да ви предложи уникални таблетки, повишаващи енергията и издържливостта. Представете си колко полезна и питателна е вкусната комбинация от семената на златна чиа и корен от жен-шен. Защо не опитате да замените кофеина с Gin-Chia и да почувствате прилив от естествена енергия? Няма да съжалявате! 

 

  Джин-чиа - здраве и жизненост

 

В културата на Маите, „чиа” означава „сила”. Семената на златната чиа били толкова ценни за ацтеките, че ги приемали като законно платежно средство. Билката се използва и като източник на енергия за спортна издръжливост. Не искате ли и вие да разполагате с растение, което да ви зарежда с жизненост винаги, когато имате нужда?

„Джин-чиа” е съчетание от две древни билки – златна чиа от Запада и женшен от Изтока. Двете ценни растения съдържат мастни киселини омега-3, мощни антиоксиданти, протеини и диетични фибри, в комбинация с витамини А, В1, В2, С и D, калций, желязо и др. Хранителната добавка на Форевър ви предлага лесен и удобен начин да преодолявате стреса, който всеки нормален ден ни носи. По една таблетка три пъти дневно може да ви помогне да избегнете обичайната умора и да подкрепи имунната ви система.

„Храна за тичане”
Растението Chia Salvia Columbariae, известно още като “златна чиа” принадлежи към семейството на ментата и се среща в Америка от пустинята Мохаве до Аржентина.
От векове златната чиа има икономическо значение за индианците, обитаващи югозападния бряг и Калифорния. Ацтеките я култивирали и отглеждали като храна. Те смесвали печените семена с вода, и ги консумирали като каша. Също така ги стривали на брашно, наричано “пиноле”, което използвали за печене. Индианците киснели семената във вода за приготвяне на компреси и напитки. Те вярвали, че една супена лъжица семена от чиа, смесена с вода е достатъчна, за да поддържа физически натоварен човек в продължение на 24 часа. Испанските мисионери правели запарки с чиа против треска. Днес планинари и алпинисти ядат семена от чиа, за да си набавят енергия, а билката се преоткрива като една от „супер храните”. Семената й съдържат протеини, влакнини и калций, които превръщат чиата в идеална хранителна добавка. Сред съставките й са и омега-3, както и други мастни киселини, подкрепящи сърцето.
Чиата притежава свойството да поглъща 12 пъти повече вода от собственото си тегло. Способността да задържа толкова вода й дава потенциал да осигурява по-продължителна хидратация и да спомага за запазване на електролитите в тялото. Ето защо атлетите на ацтеките я наричали „храна за тичане”. Чиата била и единствената храна, която тези древни воини взимали със себе си на дълги походи.

„Еликсир на живота”
Женшенът се използва за общо укрепване на тялото и е доказал способността си да се бори с умората и стреса, допринасяйки за по-ефикасното оползотворяване на мастните киселини като източник на енергия. Наричан е “чудо на света” и “еликсир на живота”. На китайски името му означава “като човек”, защото корените напомнят човешка фигура. Той е високо ценен на изток и е задължителна съставка на най-добрите билкови смеси. Коренът се използва за повишаване на жизнеността и избягване на физическа и психическа умора. Той има адаптогенни свойства както и алое вера. С други думи, той отговаря на индивидуалните нужди на всеки организъм, като му помага да се справи със стреса и повишава устойчивостта му към различни болестотворни фактори. Женшенът е универсален тоник, който може да възстанови енергийния баланс в организма, да даде физическа и умствена устойчивост, да подкрепи нервната система, да подобри кръвоснабдяването на мозъка и да му осигури кислород. Има данни, че притежава имуномодулиращи свойства, че стимулира сексуалната активност и повишава потентността.
Корените на билката съдържат цял комплекс биологично активни съставки, сред които са 29 сапонина. Вероятно на тях се дължат адаптогенните свойства на женшена, а имат и антиоксидантно действие, което според изследванията забавя процесите на стареене. Сапонините имат аналгетични и противовъзпалителни качества, намаляват нивата на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. Женшенът съдържа и няколко стероидни съединения, които удивително напомнят анаболните стероиди, естествено срещащи се в човешкия организъм. Ценният корен съдържа още етерично масло, алкалоиди, мастни киселини, пектинови вещества, витамини С, В1, В2 и минерални вещества.

В комбинация, тези две билки предлагат отличен източник на хранителни съставки за повече енергия, издръжливост и подобряване на паметта. Ако се приемат редовно, имат потенциала да подобрят имунните функции, както и психическия и физическия отговор на организма. А можете да взимате „Джин-чиа” и само заради мощните й антиоксидантни свойства.
Няма значение каква е причината да изберете тази хранителна добавка, важното е, че тя съдържа всичко онова, което ви е необходимо, за да поддържате енергийните си нива и да се изправяте пред предизвикателствата на всеки натоварен ден!

Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 39, април 2005