Алое вера Бургас

Алое Вера - енергийна храна на новото хилядолетие
  Днес хората все повече осъзнават колко важно е здравето им. Те поемат отговорност за собственото си здраве и започват да гледат на храната като на лекарство, стараят се да търсят оптималната храна, която да поддържа здравето и доброто им самочувствие. В тази връзка се появяват нови научни доказателства за терапевтичните свойства на Алое Вера, познати на човечеството от векове, и то се превръща в енергийната храна на новото хилядолетие. За това свидетелства и самият пазар - от няколко години бизнесът с хранителни добавки се развива значително по-добре от останалия пазар.Според Международния научен съвет за алое (МНСА) световните продажби на продукти от алое възлизат на 110 милиарда долара годишно. Но от тези продажби едва 6 милиарда долара са от продукти с алое, чието съдържание и качество са одобрени от МНСА. "Ако всички продукти, в които се твърди, че има алое, съдържаха поне 15% от препоръчителното количество, в света нямаше да е останало нито едно растение", съобщи наскоро говорителят на МНСА.
По-голямата част от продаваните по магазините продукти съдържат силно разредено и неправилно преработено алое, което не оказва почти никакъв ефект. Ако алоето не се преработи 6 до 8 часа след откъсването на листото от растението, то бързо губи своята ефикасност. МНСА прави изследвания, с които лесно и бързо установява какво количество алое е използвано в даден продукт и дали то е преработено правилно. Ето защо експертите силно препоръчват на хората, които искат качествено алое, да търсят печата на МНСА върху опаковката.
Според д-р Тимъти Мур, стоматолог-хирург, който използва алое в практиката си от 1982 г., "Чистотата, качеството и стабилността на алоето от ФЛП са несравними. Именно затова то действа толкова добре".
Гелът от Алое Вера съдържа 200 активни съставки – витамини, минерали, аминокиселини, ензими и полизахариди, които подобряват усвояването на полезните елементи от организма.
"Човешкото тяло произвежда по 24 милиона клетки дневно. Когато им предоставим подходящите хранителни елементи, необходими за оптимално развитие, ние подобряваме обмяната на веществата, изгарянето на токсините и чувстваме нов прилив на енергия", споделя д-р Грег Хендерсън, който използва алоето в практиката си от 21 години. "0ткрил съм толкова разнообразни приложения на алоето. Струва ми се, че колкото по-дълго се използва то,толкова по-добри са резултатите."
Д-р Хендерсън споделя, че според изследванията алоето се усвоява лесно от организма, има силни противовъзпалителни свойства, прониква бързо и в дълбочина в кожата, овлажнява я и ускорява възстановяването както вътрешно, така и външно. Доказано е също така, че алоето подобрява кръвообращението и стимулира имунната система.
  "Хората трябва да осъзнаят, че лечението се извършва от самия организъм, а не от лекарствата", споделя д-р Хендерсън. "Организмът има нужда от стимул, за да активира нормални свои функции, които лекуват и възстановяват."
  Изследванията също показват, че алоето идеално се комбинира с толкова много други съставки, използвани за производство на напитки, шампоани, кремове. То действа като катализатор и пренася другите вещества до това място в организма, което най-много се нуждае от тях.
Нека прегледаме някои от основните групи полезни елементи, съдържащи се в гела от алое, за да опознаем малко по-добре растението-чудо.
  Лигнин
Целулозно вещество, което дава на алоето невероятните му свойства на дълбоко проникване в кожата.
  Сапонини
  Естествени производни на сапуна със силно антимикробно действие. Ефективно се справят с бактерии, гъбички и дрожди, като тези от рода Candida. Съставляват 2,91% от гела от Алое Вера и са открити през 1951 г. от Уасицки и Хьоне. Сапонините са глюкозиди с почистващи и антисептични свойства. Идеални агенти за образуване на естествена пяна при козметични продукти като например шампоани.
  Антрахинони
  Традиционно антрахиноните се считат за лаксативи (разслабителни), но много специалисти смятат, че те притежават и други полезни свойства. До известна степен те все още са загадка за науката. Съществуват доказателства, че антрахиноните имат болкоуспокояващи качества, а в началото на 50-те години на 20 век Д'Амико и Бенине откриват, че са ценни бактерицидни агенти, притежаващи много от свойствата на антибиотиците, но без тяхната токсичност. Тези вещества имат и антивирусно действие, открито от Лоренцети и потвърдено от Симс и Цимерман. Ето по-важните антрахинони, съдържащи се в гела от алое, и действието им:
  1. Алоин - пречистващо
  2. Барбалоин - антибиотично и пречистващо
  3. Изобарбалоин - аналгетично и антибиотично
  4. Антранол
  5. Антрацен
  6. Йоетична киселина - антибиотично
  7. Алоев емодин - бактерицидно и разслабително
  8. Канелена киселина - антимикробно и антигьбично
  9. Естер на канелената киселина - аналгетично и анестетично
  10. Етерно масло - успокояващо
  11. Хризофанична киселина - антигъбично
  12. Алое улцин - възпира стомашната секреция
  13. Резистанол
  Витамини
  Това са вещества, необходими за доброто здраве. Витамините са изключително полезни и подпомагат възстановяването на клетките, тъканите и растежа. Разнообразието от витамини, съдържащи се в алоето, е голямо. В гела от алое се съдържат и някои подобни на витамините съединения, които също са от значение за нашето здраве. Такива са холинът, който някои учени причисляват към групата на В витамините и фолиевата киселина, известна и като витамин В9. Ето по-важните витамини и полезните им свойства за здравето:
  1. Витамин А (бета каротин) - антиоксидант, заздравява кожата, очите, лигавиците, имунната и дихателната система. Предпазва от инфекции и от появата на бръчки.
  2. Витамин В1 (тиамин) - успокоява нервите, действа добре на сърдечносъдовата система и мускулите. Подпомага храносмилането и мисловната концентрация.
  3. Витамин В2 (рибофлавин) - засилва съпротивителните сили на организма, подобрява зрението и спомага за растежа. Важен за здрава коса и нокти.
  4. Витамин ВЗ (ниацин) - играе роля за метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, за доброто кръвообращение, здравето на кожата и функционирането на нервната система.
  5. Витамин В6 (пиридоксин) - играе роля при образуването на кръвни телца, засилва зрението, заздравява косата, подпомага имунната система и растежа на нови клетки. Необходим е за балансиране на хормоналните промени при жените. Може да помогне за предотвратяване появата на пърхот, екзема и псориазис.
  6. Витамин В12 (цианкобаламин) - необходим е за производството на червени кръвни телца, стимулира апетита, незаменим за клетъчния обмен и нормалното кръвообразуване. Ускорява мисловните процеси, предпазва от алергии.
  7. Витамин С (аскорбинова киселина) - антиоксидант, заздравява съединителната тъкан (кожа, коса, стени на капиляри и др.) и костите, зарежда с енергия, засилва имунната система. Свързва се с предпазването от дегенеративни изменения като катаракти, сърдечносъдови заболявания и някои форми на рак.
  8. Витамин Е (токоферол) - силен антиоксидант, регенерира кожата, засилва имунната система, стимулира сърдечносъдовата и нервната система.
  9. Холин - подпомага контролирането на теглото и нивото на холестерола, поддържа клетъчните мембрани здрави, поддържа нервната система, засилва паметта.
  10. Фолиева киселина (витамин В9) -.необходима за развитието на кръвните клетки, за синтеза на ДНК и РНК, за растежа на клетките, производството на енергия и образуването на аминокиселини. Дефицитът й води до анемия. Играе ключова роля за развитието на нервната система на зародиша.
  Минерали
  Човешкият организъм се нуждае от съвсем малки количества минерали,но въпреки това те са от особена важност за правилното му функциониране. Алое вера съдържа много от полезните за здравето минерали в количества, най-подходящи за нашето тяло: калций, манган, натрий, мед, магнезий, цинк, желязо, калий, хром и др.
  Моно и полизахариди
  Алое Вера съдържа монозахариди като глюкоза и фруктоза, както и важни полизахариди. Сред тях са дълговерижни полизахариди, които укрепват имунната система. Някои от моно и полизахаридите са алдонентоза, целулоза и мантоза. Счита се, че различни съставки на тези съединения помагат при артрит, високо кръвно налягане и лошо храносмилане, както и намаляват холестерола, подобряват функционирането на черния дроб и подпомагат заздравяването на костите, като стимулират усвояването на калция и фосфатите.
  Аминокиселини
  Човешкият организъм се нуждае от 22 аминокиселини за изграждане на протеините. Алое Вера предлага 20 от тях. Но още по-същественото е, че то съдържа седем от осемте незаменими аминокиселини, които организмът не произвежда сам: изолюцин, люцин, лизин, метионин, фениаланин, треонин и валин.
  Ензими
  Ензимите са органични катализатори, които по своята същност представляват протеини. На тях до голяма степен се дължат свойствата на алоето да подпомага храносмилането. Те участват в разграждането на храната и способстват за пълноценното й усвояване от организма. Ето някои от тях: амилаза, брадикиназа (стимулира имунната система), каталаза (предотвратява натрупване на вода в организма), целулаза (отговаря за разграждането на целулозата), фосфо-креатин (мускулен ензим), липаза (участва в храносмилането), протеаза (хидролизира протеините).
  Растителни стероли
  Естествени стероиди с противовъзпалителни качества. Сред тях са лупеол (антисептик и аналгетик), кампестерол и холестерол. Нека холестеролът не ви стряска. Това не е онзи "лош" холестерол, от който толкова бягаме. Всъщност е добре да знаем, че и двата вида холестерол - "добрият" и "лошият", отговарят за състоянието на нашите кръвоносни съдове. "Лошият" холестерол причинява мастни натрупвания по стените им, а наличието на "добрия" намалява рисковете от стеснения и запушвания. С други думи, холестеролът в гела от алое подпомага изчистването на стените на кръвоносните съдове от този, приеман с храни от животински произход.
  Синергия
  Дори това подробно обяснение на действието на отделните съставки на Алое Вера не може да обоснове изцяло неговото толкова разностранно благотворно действие върху човешкия организъм. Тайната се крие в процес, известен на науката като синергия. Синегрия се наблюдава, когато съберем два или повече елемента и в резултат получим ефект по-голям от сбора на отделните им ефекти. Различните полезни съставки на гела от алое взаимно засилват действието си и уникалното им съчетание превръща Алое Вера в енергийна храна на новото хилядолетие.
 
Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 19, април 2003