Алое вера Бургас

Фолиева киселина

вторник, 9 юни 2009
Фолиева киселина
Фолиевата киселина, наричана още фолат или фолацин е Б-комплекс витамин, известен с голямото си значение при бременност и превенция на дефекти при бременност. Тези дефекти включват малформация на структурата на плода, наричана нервна тръба.
Фолиевата киселина е един от най-сложните химически витамини, със структура от три части, която поставя специални изисквания към метаболизма на организма. Трите основни компоненти на фолиевата киселина са PABA, глутаминова киселина и птеридин. Повечето храни не съдържат фолиева киселина в точната форма, описана по-горе, а чревните ензими променят химическите форми на фолатите, за да е възможна тяхната абсорбация. Дори, когато тялото функционира с пълна ефективност, само около 50% от приемания хранителен фолат може да се абсорбира.
Функции на фолиевата киселина:
- Подпомага образуването на червени кръвни тела и кръвообръщението - една от ключовите функции на фолиевата киселина като витамин е да се даде възможност за пълноценно развитие на червените кръвни тела. Те подпомагат преноса на кислород в организма. При недостиг на фолиева киселина, червените кръвни тела не се формират правилно и продължават да растат, без да се разделят. Това състояние се нарича макроцитична анемия.
Фолиевата киселина също спомага за поддържане на здрава циркулация на кръвта в тялото, като предотвратява натрупване на вещество, наречено хомоцистеин. Чрез намаляване високите нива на хомоцистеин, фолатите предпазват от развитието на остеопороза.
- Клетъчно производство - клетки с много кратък живот (като кожни клетки, чревни клетки и клетки, които са разположени по видимите повърхности на тялото или кухини) са силно зависими от фолиевата киселина за тяхното създаване. Поради тази причина, дефицитът на фолат води до проблеми при тези видове тъкан. В устната кухина тези проблеми са свързани с възпаление на венците, напукване на небцето и периодонтално заболяване. При кожата, най-често срещания проблем от този вид е себореята. Загубата на кожен пигмент (витилиго) също може да бъде свързана с дефицит на фолиева киселина. Рак на хранопровода и белите дробове, на матката и шийката на матката, на червата (особено на дебелото черво) са също многократно свързвани с дефицит на фолат.
- Подпомагане на нервната система – предотвратяването на дефекти на нервната тръба при новородени е само една от свързаните с нервната система функции на фолиевата киселина. Недостигът на фолати е свързан с широк спектър от проблеми на нервната система, включително обща умствена умора, не-сенилна деменция, депресия, синдром на неспокойните крака, проблеми с ръце и крака, раздразнителност, разсеяност, обърканост и безсъние.
Прием на много високи дози фолат, по-високи от 1, 000-2, 000 микрограма може да активира същите видове симптоми, свързани с нервната система, за чиято превенция той обичайно се използва. Институтът по медицина в Националната академия на науките на САЩ е определил допустимата горна граница за прием на фолат от 1000 микрограма за мъже и жени над 19 години. Тази горна граница следва да се прилага само към "синтетичен фолат" – форми на фолат, получени от добавки и / или подсилващи храни.
Фолиевата киселина, съдържаща се в животинските продукти (като телешки черен дроб) е сравнително стабилна при приготвяне на храната, за разлика от фолати, съдържащи се в продукти от растителен произход (като зеле), които могат да загубят до 40% от тяхното съдържание при готвене. От своя страна преработените зърнени култури и брашна могат да загубят до 70% от тяхното съдържание на фолат.
Лекарства, които могат да нарушат снабдяването на организма с фолати включват: лекарства против рак като метотрексат; понижаващи холестерола лекарства като холестирамин; противовъзпалителни лекарства като сулфасалазин; също лекарства като буформин, фенформин или метформин, използвани при лечение на диабет; противозачатъчни хапчета.
Фолиевата киселина може да играе важна роля при предотвратяването и / или лечение на следните заболявания: алкохолизъм, анемия, атеросклероза, цервикална дисплазия, цервикален тумор, напукване на небцето и устните, болест на крон, депресия, диария, гингивит, възпаление на червата, безсъние, дефект на нервната тръба, не-сенилна деменция, овариални тумори, синдром на нескпокойните крака, шизофрения, себорея, тумори на матката и др.
Фолиева киселина
Фолиевата киселина обикновено се съдържа в нейната проста форма в хранителните добавки. Отлични източници на фолат са маруля, спанак, аспержи, ряпа, синапени растения, телешки черен дроб, магданоз, броколи, карфиол, цвекло и леща.
Много добри източници на фолиева киселина са тикви, черен боб, фасул, папая и зелен боб.