Алое вера Бургас

Флавоноиди

събота, 12 юни 2010
Класифицирани като растителни пигменти, флавоноидите са невероятна гама от над 6000 различни вещества, които се съдържат в почти всички растения и са причина за тяхното оцветяване в нюансите на жълто, оранжево и червено. Във флавоноидите могат да се открият много и различни химични групи вещества. Тези групи включват флавоноли, дихидрофлавоноли, флавони, изофлавони, антоцианини и антоцианиди. Някои флавоноиди са наименовани според растенията, които ги съдържат. Така например гинкгетин е флавоноид от гинко дърво, а танджеретин е флавоноид от мандарина.
Флавоноиди
Функциите на флавоноидите
Защита на клетъчните структури - повечето флавоноиди функционират в човешкото тяло като антиоксиданти. В това си качество те спомагат за неутрализиране на прекомерно реагиращи кислород-съдържащи молекули и предотвратяват разрушаването на клетките от тези молекули.
Подпомагане действието на витамин С - всяка съставка и при флавоноидите и при витамин С подобрява антиоксидантната активност на другата.
Контрол на възпалителните процеси - предотвратяване на прекомерното възпаление е ключова роля на флавоноидите. Антибиотично действие - в някои случаи флавоноидите могат да действат директно като антибиотици като възпират функционирането на микроорганизми като вируси или бактерии.
Индикатори за дефицит на флавоноиди могат да бъдат кървене на носа, прекалено натъртване, подуване след травма, хемороиди и др. Обикновено отслабена имунна функция, което е видно от чести настинки или инфекции, също може да бъде признак на недостатъчен прием с храната на флавоноиди. Дори и при много високи стойности на приемане на флавоноиди (например 140 грама на ден) не се стига до причиняване на нежелани странични ефекти.
Температурата, степента на киселинност (рН) и степента на обработка на храните влияе значително върху съдържанието на флавоноиди в храната, която приемаме.
Флавоноидите играят роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: алергия, астма, атопичен дерматит, катаракта, диабет, подагра, хемороиди, макулна дегенерация, мигрена, стомашна язва, разширени вени и др.
Най-популярните заместители на флавоноидите са цитрусовите флавоноиди като корцетин, рутин и хесперидин.
На практика всички плодове, зеленчуци, билки и подправки съдържат флавоноиди. Те също така могат да се открият и в други видове храни, включително и зрели бобови зърна, където те придават червения, черния и петнистия цвят на зърната. Горските плодове съдържат най-много флавоноиди и по специално антоцианин. Най – високата концентрация на флавоноиди е в най - цветния компонент на плодовете, а именно тяхната кора. gotvach.bg