Алое вера Бургас

Калий

петък, 12 юни 2009
Калий
Калий, натрий и хлорид съставляват електролитното семейство на минералите. Те се наричат електролити, тъй като са проводници на електроенергия, когато биват разтворени във вода. Около 95% от калия в организма се съдържа в клетките, докато натрия и хлорида са разположени предимно извън клетката.
Калият е от особено важно значение за регулиране дейността на мускулите и нервите. Честотата и степента, до която мускулите се свиват, както и степента, до която нервите стават раздразнителни, зависят от наличието на калий в правилното количество.
Функции на калия
- Свиване на мускулите и трансмисия на нервите. Калият играе важна роля в свиването на мускулите и степента на раздразнение на нервите, като много от мускулните и нервните клетки имат специализирани канали за пренос на калий във и извън клетката.
- Други роли
Калият участва в съхранението на въглехидратите, за да е възможно използването им при нужда от мускулите. Също така калият е от важно значение за поддържане на правилния електролитен и киселинен (рН) баланс на организма. Калият също може да противодейства на повишената загуба на калций чрез урината, причинена от приемане на храни с високо съдържание на сол, като по този начин спомага за предотвратяване изтъняването на костите.
Калият се съдържа в естествен вид в голямо разнообразие от храни. В резултат на това дефицитът на калий не е често срещано явление. В случай на прекомерна загуба на течности чрез повръщане, диария или изпотяване или при прием на някои лекарства, организмът може да бъде изложен на риск от калиев дефицит. Симптомите на калиев дефицит включват мускулна слабост, объркване, раздразнителност, умора, сърдечни нарушения.
При повишени нива на калий в кръвта, той може да бъде токсичен и да доведе до неправилен пулс или дори сърдечен пристъп. Високите дози калиевите соли (калиев хлорид и калиев бикарбонат) могат да предизвикат гадене, повръщане, диария и язви. Бъбреците играят важна роля в премахването на излишъка на калий от тялото, така че, ако човек страда от бъбречно заболяване, трябва сериозно да ограничи приема на калий.
Тъй като калият функционира в тясно сътрудничество с натрия, небалансираният прием на сол (натриев хлорид) може също да увеличи нуждата на организма от калий. Високи количества калий са необходими също и на хора с високо кръвно налягане. При готвене и преработка, храните губят голяма част от съдържанието си на калий.
Следните лекарства могат да предизвикат повишаване на нивата на калий в кръвта, особено, ако се приемат от хора със заболяване на бъбреците: лекарства, които се използват за лечение на високо кръвно налягане /като куинаприл, рамиприл, еналаприл, каптоприл/; нестероидни противовъзпалителни лекарства /като ибупрофен и индометацин/; неаприн и някои антибиотици.
Следните лекарства могат да предизвикат понижаване на нивата на калий в кръвта: продължителна употреба на лаксативи стимуланти; цисплатин – медикамент при химеотерапия; стероидни противовъзпалителни лекарства /като преднизон и кортизон/; неомицин; медикаменти за лечение на астма; тобрамицин и диуретици.
Калият може да играе важна роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: атеросклероза, катаракта, дехидратация, диабет, хепатит, високо кръвно налягане, възпалително заболяване на червата, остеопороза и др.
Калият може да се намери във вид на хранителни добавки като калиеви соли (калиев хлорид и калиев бикарбонат), калиев цитрат и калиев аспартат. Той също се съдържа и в хранително-базирани добавки.
Калият е открит в изобилие от храни и е особено лесно снабдяването с него чрез плодовете и зеленчуците. Отличен източник на калий са: чард, гъби и спанак.
Калий
Много добър източник на калий са: копър, къдраво зеле, синап, брюкселско зеле, броколи, зимни тикви, долнокачествена меласа, патладжан, пъпеш и домати.
Добър източник на калий са: магданоз, краставици, пипер, куркума, кайсии, корен от джинджифил, ягоди, авокадо, банани, риба тон, камбала, карфиол и зеле.